perjantai 4. huhtikuuta 2014


Mitä ollaan kaipailtu Suomesta?

Ollaan sen verran pitkään oltu reissussa, että monenlaisia asioita on ikävä. Tässä pitkään pelkkää vaaleaa pullamössö-leipää syöneenä on alkanut tehdä mieli kunnon ruisleipää sekä tietysti myös kaikkea muuta suomalaista perusruokaa. Toisaalta täältä on saatu monia hienoja ideoita, ja odotetaankin innolla, että päästään kohta taas itse kokkailemaan.
 Suomesta kaipaillaan tietysti myös Makea, ystäviä, kunnon vessaa ja suihkua sekä tietysti omaa sänkyä. Ja sellaista meininkiä, että asioiden toimivuuteen voi luottaa. Ei pitäisi menettää hermojaan, jos se digiboksi nyt vähän temppuilee, sillä varsinkin Etelä-Amerikassa on vaikea luottaa, että mikään oikeasti toimii kuin ajatus. Eikä se VR ihan oikeasti niin pahasti myöhästele. Mutta kun on hyvään tottunut ja jostain pitää aina valittaa, niin ymmärtäähän sen. Tällaisella reissulla sitä saa asioihin kuitenkin aina perspektiiviä. Toivottavasti sen muistaisi myös ainakin muutaman viikon reissun jälkeen :)

Ja hyvät ihmiset arvostakaa sitä suihkua, joka teillä jokaisella siellä kotona on. Olisi ollut hienoa, kun olisi tehnyt kollaasin tälläkin reissulla koetuista suihku/wc -tiloista. Jestas, millaisia paikkoja. Suomesta on ikävä sitä, että siellä suihkusta vesi tulee kunnon paineella toisin kuin useimmissa hostelleissa. Saattaa kuulostaa pieneltä jutulta, mutta koittakaapa muutama päivä pestä itsenne vain sellaisella pienellä vesinorolla. Useimmiten tulee vain pari tippaa ja joskus vähän paremmin, mutta kunnon painetta on turha toivoa. Lisäksi jossain paikoissa (Bali) suihkusta voi tulla suolaista merivettä tai sadevettä ja joskus suihkussa voi olla kaverina torakka tai lisko. Myöskin lämmin vesi on aina ylimääräistä plussaa. Jossain paremmissa maissa joutuu siitäkin tosin erikseen maksamaan, kuten esim. Uudessa-Seelannissa poletilla sai lämmintä vettä pariksi minuutiksi. Eihän se haittaa lämpimään aikaan kylpeä kylmällä vedellä, mutta esim. Andeilla se oli ikävää. Ja veden lämmitys tapahtuu monesti mitä ihmeellisimmin virityksin, tarkkana saa olla ettei saa mitään sähköiskua. Ja homeentuoksu köyhimmissä maissa on melkoinen selviö. Ikävää on se, jos sitä on selkeästi näkyvillä ja siksi huone olisikin hyvä tarkistaa kunnolla ennen majoittumista.

Käsittämättömän likaisia huusseja on maailmalla ja niiden käytöstäkin joutuu silti hyvin usein maksamaan, ja onkin outoa, että joku vielä kehtaa sellaisista rahaa pyytää. Sama pätee niin vessoihin kuin suihkukoppeihinkin, jotka ovat yleisesti ottaen hyvin ahtaita. Trainspottingin vessakohtaus oli vielä pientä, kun muistelee tämänkin reissun pahimpia. Paperia tai muovista istuinta on aivan turha odottaa. Pitää olla kiitollinen, jos lattiat ei lainehdi. Paperia ei tietysti pidä heittää pönttöön ja samalla tukkia koko heidän järjestelmäänsä. Siihen purkkiin täynnä scheisse-papereita pöntön vieressä ei vaan millään tahdo tottua. Kulttuureja on tietysti myös erilasia, ja esim. Aasiassa on monesti vain reikä lattiassa ja huilukuppi vieressä. Oltiin kyllä yllättyneitä, että Balilla ja Lombokilla oli vessojen taso niin majapaikoissa kuin yleisissäkin paikoissa melko hyvä.

Ei tietysti saisi suihku- ja wc-tiloja näin paljon arvostella, koska paikallisilla on yleensä aina asiat huonommin. Eikä tämän ole myöskään tarkoitus olla mikään hienostelijoiden itkuvirsi, tässä nyt oli vain ajatuksia mitä ollaan Suomesta kaipailtu ja mitä ollaan reissussa koettu. Ja nämäkin ovat juuri niitä juttuja, minkä vuoksi reissuun on kiva lähteä; kokemaan kaikkea erilaista :)



 Nähtiin suihkuissa monenlaisia johtovirityksiä, joista tämä todellakin edustaa yhtä siisteimmistä.
Wc:ssä voi olla aivan mitä tahansa. Etelä-Amerikassa oli monesti myös koira WC:ssä kaverina.

Toimintatapojakin on tietysti monia erilaisia :)



-E&J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti